Recorder dezvăluie transformarea lui Victor Ponta. De la prim-ministru demisionar, la candidat prezidențial naționalist

La un deceniu după ce a fost forțat să demisioneze în urma tragediei Colectiv, Victor Ponta revine în prim-planul politicii românești, candidând din nou la președinție. Recorder analizează minuțios această revenire surprinzătoare, punând sub lupă transformarea fostului premier PSD într-un politician care acum îmbrățișează valori naționaliste și conservatoare, adaptându-și discursul pentru a atrage un electorat din ce în ce mai radicalizat. Înregistrarea prezintă evoluția lui Ponta, de la social-democratul pro-occidental care se lăuda cu tinerețea și modernitatea sa în anii 2000, la consultantul de afaceri cu conexiuni în Serbia, Turcia și China, și până la actualul candidat care se autoproclamă prieten cu Donald Trump.

Traiectoria lui Victor Ponta este marcată de controverse și scandaluri care au definit cariera sa politică: plagiatul în teza de doctorat, relațiile strânse cu Sebastian Ghiță și generalul Gabriel Oprea, dublul discurs în cazul Roșia Montană, și poate cel mai important, demisia forțată după tragedia Colectiv. Jurnaliștii Recorder subliniază oportunismul politic al lui Ponta, care a trecut de la a fi un socialist devotat, admirator al lui Barack Obama și Tony Blair, la un politician care acum adoptă un discurs naționalist și susține un potențial guvern PSD-AUR, considerându-l “cel mai stabil” pentru România. Documentarul nu omite nici episodul controversat în care Ponta, ca premier, a decis să inunde satele românești de pe Dunăre pentru a salva Belgradul, fapt pentru care ulterior a primit cetățenia sârbă.

În ultimii ani, Victor Ponta s-a reorientat profesional, deschizând o firmă de consultanță pentru companii străine care face afaceri cu statul român, cu un profit total de peste un milion de euro. Recorder dezvăluie că majoritatea clienților săi sunt corporații care se intersectează frecvent cu banii publici, inclusiv mari holdinguri din Turcia ale căror patroni fac parte din cercul oligarhilor președintelui Erdogan. În plus, fostul premier a devenit consilier al șefului Camerei de Comerț și Industrii, cu un salariu lunar de 4000 de euro, iar din 2023 ocupă și funcția de consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu, fostul său protejat politic.

Campania prezidențială a lui Victor Ponta din 2025 este construită în jurul unui discurs care împrumută elemente din retorica lui Călin Georgescu, mizând pe nemulțumirile legate de suveranitate, agricultură românească și valori tradiționale. El susține că “România are niște valori care stau la baza societății sale, adică familie, bărbat, femeie, copii”, poziționându-se împotriva drepturilor comunității LGBTQ+ și promovând o formă de conservatorism de dreapta. În același timp, își construiește imaginea de partener de golf al lui Donald Trump, prezentând fotografii în care apare alături de acesta și de Donald Trump Jr., încercând să exploateze simpatia electoratului pentru fostul președinte american.

Deși încearcă să se prezinte ca un om nou în politică, Victor Ponta se bazează pe vechile sale legături, inclusiv cu primarii PSD dezamăgiți că nu au un candidat propriu la prezidențiale. Joacă cartea opusă a aroganței și cinismului care l-au făcut celebru în 2014, făcând piruete discursive alunecoase și încercând să urce pe valul naționalismului amplificat de Călin Georgescu. Și parcă pentru a întări această nouă imagine, recită cu patos versuri patriotice: “Nu pot să nu fiu român, căci mama mea m-a botezat și un nume românesc mi-a dat. O vatră sfântă mi-a lăsat și un grai curat. Nu pot să nu fiu român, să împlec capul și să dau când neamul meu e neamul”. Dar ce ascunde cu adevărat această metamorfoză politică și cât de sinceră este revenirea lui în slujba țării?