Faiăr dezvăluie panica PSD și PNL. Candidații lor nu ajung în turul doi al alegerilor prezidențiale

În ultimele zile, spațiul public românesc a fost martorul unei panici fără precedent din partea partidelor de guvernare, PSD și PNL. Scenariul pare să se repete: după ce în noiembrie anul trecut am asistat la o premieră istorică - nici PSD, nici PNL nu au avut un candidat în turul doi al alegerilor - acum, partidele mamut care controlează România se zvârcolesc disperat pentru a evita repetarea acestui scenariu.

Barometrul panicii, măsurat prin comunicarea agresivă și acțiunile disperate ale partidelor, a atins niveluri alarmante. De la amenințări la adresa primarilor până la încălcări flagrante ale legii, totul pare permis în încercarea de a asigura prezența lui Crin Antonescu în turul doi. Primarii PSD și PNL au fost avertizați că dacă nu-și direcționează voturile corect, riscă să-și piardă accesul la fondurile guvernamentale și să fie nevoiți să facă față unui sistem de alegeri locale în două tururi.

Comunicarea oficială a partidelor reflectă aceeași stare de panică. Marcel Ciolacu, președintele PSD, a făcut apeluri directe la alegători, folosind baze de date cu numere de telefon obținute în mod dubios. În paralel, Ilie Bolojan, președintele interimar, a încălcat flagrant Constituția prin implicarea directă în campania electorală, deși a încercat să se ascundă în spatele formulei “omul Ilie Bolojan”.

Instituțiile statului par să închidă ochii la toate aceste încălcări. De la distribuția ilegală a scrisorilor electorale până la înregistrări false ale cheltuielilor de campanie, niciun mecanism de control nu pare să funcționeze. George Simion, candidatul AUR, a trimis milioane de scrisori electorale în ciuda deciziei BEC care le declară ilegale, fără să întâmpine vreo consecință.

Coaliția de guvernare începe să se destrame în fața ochilor noștri. Moțiunea simplă împotriva ministrului Muncii a trecut în Parlament, deși PSD, PNL și UDMR au majoritate. Acest lucru arată că partidele de opoziție încep să-și coordoneze acțiunile, creând un scenariu în care guvernul Ciolacu ar putea fi dat jos dacă Nicușor Dan sau George Simion ar câștiga președinția.

Și stai așa, pentru că nu e tot. În spatele acestei panici se ascunde o adevărată bătălie pentru controlul resurselor statului. Primarii, care depind de fondurile guvernamentale, sunt ținuți în lesă prin amenințări și promisiuni. Sistemul de pensii speciale, care a fost deja compromis, ar putea fi următorul obiectiv al reformelor. Iar în mijlocul acestui haos, instituțiile statului veghează… dar nu la ce ar trebui.