HaiHui în doi explorează locurile sfinte din Galileea și Nazaret în plină perioadă de conflict

Un tur fascinant prin țara sfântă în plină perioadă de conflict - aceasta este experiența pe care HaiHui în doi o împărtășesc. Diferit de stilul lor obișnuit de călătorie, Andreia și Ion au optat pentru un tur organizat din motive de siguranță, explorând locuri de o importanță biblică majoră din nordul țării. Traseul începe în regiunea Galileei, o zonă verde și luxuriantă, surprinzător de diferită de peisajul arid pe care mulți și-l imaginează când se gândesc la Israel. Prima oprire este la Muntele Fericirilor, locul unde Iisus a ținut celebra predică a fericirilor, urmat de Biserica Înmulțirii Pâinilor și Peștilor din Tabga, care comemorează miracolul hrănirii a 5000 de oameni.

Capernaum, descris ca “orașul lui Iisus”, reprezintă un alt punct de atracție major în călătoria lor. Aici, vizitatorii pot vedea ruinele casei Sfântului Petru, transformată acum într-o biserică modernă cu podea de sticlă ce permite observarea vestigiilor originale. Sinagoga din secolul al IV-lea, construită din calcar alb ce contrastează cu bazaltul negru al locuințelor din jur, este una dintre cele mai bine conservate structuri din zonă. Este locul unde Iisus a predicat și a exorcizat un om posedat, conform Evangheliilor. Malul Mării Galileei (de fapt un lac situat la 280 metri sub nivelul mării) oferă un cadru liniștit pentru reflecție asupra momentelor biblice când Iisus a mers pe apă.

Râul Iordan reprezintă o altă oprire semnificativă în circuit, fiind locul tradițional al botezului lui Iisus. Spre deosebire de experiența lor anterioară din partea iordaniană, vloggerii observă că zona israeliană este mai comercială și mai puțin spirituală. Cu toate acestea, asistă la o ceremonie de botez și remarcă frumusețea intensă a apei verde a râului. Cana Galileii, satul unde Iisus a înfăptuit prima sa minune transformând apa în vin, deși este acum un oraș modern locuit în mare parte de arabi musulmani, păstrează încă semnificația sa biblică prin biserica ridicată pe ruinele fostei săli de nunți.

Nazaretul, orașul în care a copilărit Iisus, îi surprinde pe călători prin contrastul dintre așteptările lor romantice despre un loc captiv în timp și realitatea unui oraș modern cu o populație de aproximativ 100.000 de locuitori. Ghidul îl descrie ca fiind “locul de naștere al creștinilor”. Bijuteria coroanei acestei vizite este impresionanta Biserică a Bunei Vestiri, care marchează locul unde arhanghelul Gavril i-a vestit Fecioarei Maria nașterea lui Iisus. Etajul acestei biserici este unic în lume, găzduind reprezentări ale Fecioarei Maria din perspectiva diferitelor țări catolice - de la Canada la Japonia, fiecare cu propria viziune artistică și culturală asupra sfintei.

Un aspect interesant al călătoriei este observarea diferențelor dintre percepția lor anterioară despre Israel și realitatea peisajului verde, a fermelor și plantațiilor care acoperă țara. În ciuda căldurii intense (temperaturi de peste 26°C), vloggerii se bucură de experiența acestor locuri încărcate de istorie și semnificație spirituală. Ei menționează și un muzeu numit “Nazaret Village” care recreează atmosfera satului de acum 2000 de ani, deși acesta nu este inclus în turul lor. Imaginile capturate de ei arată nu doar monumentele istorice, ci și contrastul dintre vechile peșteri unde locuiau oamenii pe vremuri și clădirile moderne din jur.

După parcurgerea a peste 100 de kilometri și nenumărate povești biblice, Andreia și Ion se întorc în Tel Aviv la apus, reflectând asupra unei călătorii speciale într-o perioadă tensionată. Experiența lor în Israel, exact în perioada Paștelui și în mijlocul unui conflict, le oferă o perspectivă unică asupra acestei țări complexe. “Părerea mea e că aici niciodată nu o să fie pace”, concluzionează ei cu tristețe, observând că oamenii vor continua să sufere din cauza acestui conflict aparent fără sfârșit. Și totuși, dincolo de tulburări, farmecul locurilor sfinte rămâne intact, așteptând să fie descoperit de călătorii curioși care îndrăznesc să pășească pe urmele istoriei biblice.