Cristian Popescu Piedone dezvăluie condițiile înfiorătoare dintr-un abator clandestin din Ilfov
Un control surpriză efectuat într-un abator din județul Ilfov a scos la iveală condiții incredibil de insalubre și proceduri care sfidează orice normă sanitară. În imaginile prezentate de Fabrica de Știri, Piedone și echipa sa de comisari au rămas înmărmuriți în fața mizeriei găsite la unitatea denumită Picofarm, administrată de cetățeni greci. Inspectorii au descoperit o unitate care, deși funcționa legal din 2007, avea condiții ce ar fi impus închiderea imediată: pereți murdari, podele pline de sânge și resturi animale, echipamente ruginite și procedee periculoase de procesare a cărnii.
“În toată cariera mea eu n-am găsit așa ceva. Aici s-a filmat cu mâinile curate, paraipan în abatorul ăsta”, exclamă Piedone, vizibil șocat de cele descoperite. Imaginile arată o unitate într-o stare dezastruoasă, cu instalații învechite, ruginite și murdare, unde carnea de porc era procesată în condiții ce contravin flagrant normelor de igienă. Autoritățile au fost uimite că o astfel de unitate a putut funcționa ani de zile fără intervenția instituțiilor responsabile, în special a Direcției Sanitare Veterinare, care ar fi trebuit să supravegheze respectarea standardelor.
Momentul culminant al inspecției a fost descoperirea unui cazan învechit unde se fierbea carnea, pe care Piedone l-a comparat cu un “crematoriu”. “Aici nu-i abator, aici e crematoriu. Și crematoriu arată mai bine”, a remarcat acesta, subliniind că echipamentele par a fi din epoca Ceaușescu. Comisarii au fost de asemenea șocați de halatele și șorțurile extrem de murdare ale angajaților, iar administratorul grec al unității a susținut că un doctor de la DSV venea regulat și aplica ștampila de control, ceea ce ridică serioase semne de întrebare privind modul în care s-au desfășurat inspecțiile anterioare.
Piedone a dispus sigilarea imediată a întregii unități și oprirea oricărei activități, subliniind că “în seara asta se sigilează tot”, și a cerut prezența autorităților competente pentru a gestiona situația. Legat de marfa existentă în unitate, acesta a fost ferm: nu există posibilitatea donării sau redistribuirii cărnii procesate în asemenea condiții. Comisarii au solicitat sprijinul poliției naționale pentru a asigura sigilarea completă a locației, cerând ca doar autoritățile să aibă acces începând din ziua următoare.
Operațiunea de control a scos la iveală și alte nereguli, cum ar fi documentația incompletă și lipsa controalelor eficiente. Administratorul grec a declarat că are toate formele legale și că un doctor venea zilnic să pună ștampila, ceea ce a provocat indignarea inspectorilor. “N-am nimic cu Grecia, domnule, din Gotră, vacanțe frumoase, mâncare bună. Și ce faceți, domnule? Facem schimb de experiență. Noi ne ducem, ne dați mâncare bună și voi veniți aici să ne dați otravă”, a comentat Piedone, subliniind contrastul dintre imaginea turistică a Greciei și realitatea dezastruoasă a abatorului.
Nu doar condițiile igienice au îngrozit comisarii, ci și realizarea că această carne ajungea la populație. Descoperirea acestui “abator al groazei” ridică întrebări profunde despre eficiența sistemului de control alimentar din România și despre corupția care ar putea exista în interiorul instituțiilor responsabile. Ce alte unități similare operează nestingherite în România? Câtă carne contaminată a ajuns pe mesele românilor de-a lungul anilor? Și poate cel mai important, cine sunt cei care au permis funcționarea acestei “bombe nucleare” sanitare, așa cum a numit-o Piedone? Răspunsurile la aceste întrebări ar putea dezvălui o rețea întreagă de complicități și neglijență criminală.