George Simion dezvăluie strategia pentru turul doi și relația cu Călin Georgescu
Într-un interviu tensionat acordat pentru Euronews România, George Simion, candidatul AUR pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, a abordat frontal principalele controverse din jurul candidaturii sale. Întrebat despre cea mai mare teamă a alegătorilor - că ar putea îndepărta România de parcursul european și atlantic - Simion a răspuns categoric, susținând că este “singurul lider politic relevant din România care are relații în administrația Trump” și că parteneriatul strategic cu SUA și apartenența la NATO pot fi asigurate doar de el. Mai mult, candidatul s-a prezentat ca vicepreședinte al European Conservatives and Reformist, partidul Georgiei Meloni, comparându-și parcursul cu cel al premierului italian.
Relația cu Călin Georgescu a reprezentat un alt punct fierbinte al interviului, Simion evitând să răspundă direct dacă îl va nominaliza premier, dar insistând asupra principiului democratic: “Dacă românii merg la vot și decid asta, Călin Georgescu trebuie să facă parte din conducerea acestei țări.” Când a fost întrebat despre formarea unei posibile majorități parlamentare, candidatul AUR a sugerat că actuala coaliție PSD-PNL se află “într-o disoluție” și și-a exprimat convingerea că “nu mai are nici susținerea populară”. Cu toate acestea, el a refuzat să detalieze cum va construi o majoritate parlamentară, declarând că va aștepta rezultatul alegerilor din 18 mai înainte de a începe negocierile.
În mod surprinzător, Simion a respins public orice asociere cu lideri actuali precum Marcel Ciolacu, Victor Ponta sau Lucian Bode, afirmând răspicat: “Nu îmi doresc susținerea nici a domnului Ponta, nici a domnului Ciolacu, nici a domnului Predoiu”. Strategia sa pentru turul doi pare să se bazeze exclusiv pe mobilizarea propriului electorat și pe atragerea votanților nedeciși, mizând pe ceea ce el numește “curentul conservator suveranist care câștigă din ce în ce mai mult susținere populară” în Europa. Candidatul a menționat și alegerile concomitente din Polonia, unde “prietenul său bun” Carol Navrovski candidează ca succesor al lui Andrzej Duda.
Întrebat despre pozițiile controversate ale lui Călin Georgescu, Simion a evitat să își exprime acordul sau dezacordul cu ideile acestuia privind desființarea pluralismului politic sau mesajele prolegionare. El a fost totuși explicit în susținerea ideii că “în ceea ce ține de resurse naturale în domenii strategice, statul român ar trebui să dețină pachetul majoritar al acțiunilor”, menționând programul AUR de “recuperare a pachetului majoritar de la Petrom”. Simion a subliniat însă că acest proces ar urma să se realizeze “cu justă despăgubire, nu furând, nu luând împotriva dreptului european și internațional”. Candidatul a respins ideea izolării economice, recunoscând că “în actuala situație internațională nicio țară nu mai este autosuficientă și trăim într-un sistem global”.
Finalul interviului a adus o întrebare provocatoare despre primul lider internațional pe care l-ar contacta în cazul unei victorii. Simion a ales să menționeze nu un șef de stat european, ci secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, justificând această alegere prin importanța “parteneriatului strategic pe care îl avem cu Statele Unite”. Această declarație pare calibrată să contracareze acuzațiile de anti-occidentalism. De asemenea, candidatul și-a exprimat deschiderea pentru o dezbatere cu contracandidatul său, Nicușor Dan, sperând că “echipele de campanie vor găsi cea mai rapidă formă de a intra în dezbatere”, dar a criticat formatele anterioare de dezbatere din primul tur, pe care le-a catalogat drept “mascaradă”.
Interviul oferit de George Simion la Euronews România lasă multe întrebări fără răspuns clar. Deși candidatul încearcă să se distanțeze de imaginea extremistă, relația sa ambiguă cu Călin Georgescu și refuzul de a se poziționa ferm față de declarațiile controversate ale acestuia ridică semne de întrebare. Prezentându-se drept singurul garant al democrației și al parcursului euro-atlantic al României, dar susținând în același timp un politician cu viziuni radicale, Simion joacă pe două fronturi simultan, într-un echilibru precar care ar putea decide soarta celui de-al doilea tur de scrutin. Și cine știe ce alianțe surprinzătoare se vor forma în următoarele zile, când toate cărțile vor fi puse pe masă?