Ciprian Lospa prezintă cum au fost prinși escrocii care vindeau suplimente ilegale bătrânilor

Ciprian Lospa ne prezintă o veste bună și una proastă - vestea bună fiind că “Hristos a înviat”, iar cea proastă pentru șarlatanii care înșelau bătrâni cu suplimente ilegale. În vara trecută, Lospa a realizat o investigație complexă despre suplimente alimentare ilegale, dezvăluind o escrocherie sofisticată care țintea în special persoanele în vârstă. Escrocii foloseau rețelele de socializare pentru a difuza reclame mincinoase, promițând vindecări miraculoase pentru afecțiuni precum diabetul, probleme gastrointestinale, obezitate sau hipertensiune, folosind ilegal imaginile unor persoane publice precum Andreea Esca, Delia sau Cristian Tudor Popescu, manipulate prin inteligență artificială.

Schema era una bine pusă la punct - din reclamele mincinoase, potențialele victime erau direcționate către site-uri false ce se prezentau drept farmacii sau cabinete medicale, unde puteau achiziționa pretinsele “medicamente minune”. După completarea datelor de contact, bătrânii erau apelați de operatori din call center-uri care se prezentau drept specialiști ai unor companii farmaceutice. Acești operatori nu doar că îi convingeau pe vârstnici să cumpere suplimente neavizate, dar îi sfătuiau să renunțe la tratamentele prescrise de medicii adevărați, punându-le astfel viața în pericol. Apelurile erau realizate prin soft-phone-uri de tip microsip pentru a-și ascunde urmele, afișând numere false pe telefoanele victimelor.

Investigația lui Lospa a dezvăluit nume de call center-e implicate, precum Alpha Call din Chișinău sau One Call Center din Ucraina, și modul în care grupările comunicau prin Telegram. În comunicatul oficial al Poliției Republicii Moldova se anunță că ofițerii Direcției pentru Combaterea Criminalității Organizate, împreună cu omologi din România și cu suportul Europol, au reușit să anihileze această schemă de promovare frauduloasă a suplimentelor neautorizate. În urma investigațiilor, au fost reținute șase persoane cu vârste între 24 și 49 de ani și s-au desfășurat 28 de percheziții în patru centre de apel din Chișinău unde activau peste 80 de persoane. Autoritățile au descoperit că o parte din operatorii telefonici se aflau în Rusia, ceea ce indică o rețea transfrontalieră bine organizată.

Pe lângă această escrocherie, Lospa prezintă și alte cazuri recente de înșelătorii. Unul dintre ele implică o actriță din Cluj care a fost păcălită să ofere 100.000 RON unor șarlatani care s-au dat drept angajați ai Băncii Transilvania, polițiști și inspector financiar de la BNR. Deși au existat multiple avertismente despre astfel de scheme din partea autorităților și a Directoratului Național de Securitate Cibernetică, mulți oameni cad în continuare pradă acestor escrocherii din cauza lipsei de informare sau a incapacității de a pune întrebări atunci când sunt sub presiune emoțională.

Un alt caz prezentat este cel al unei grupări de zeci de indivizi care, de-a lungul anilor, au înșelat oamenii de milioane de euro pretinzând că sunt din departamentul antifraudă al diverselor bănci. De asemenea, Lospa menționează cazul din 3-4 aprilie 2025, când doi cetățeni străini au păcălit un bărbat din București să le predea 37.800 RON în total, iar când acesta nu a putut să ofere întreaga sumă, unul dintre escroci l-a agresat fizic, moment în care autoritățile au intervenit și i-au arestat.

Și stai așa, că nu e totul! Ciprian Lospa își exprimă bucuria pentru prinderea constantă a acestor “bastarzi cibernetici” și “vrăbi închipuite”, dar și îngrijorarea că, indiferent de eforturile de informare și educare, doar o mică parte a populației reușește să fie protejată împotriva acestor escrocherii. Prin aluzia la Caragiale, el sugerează că ne aflăm într-o societate în care teatrul absurdului continuă să se desfășoare în fața ochilor noștri, cu măscărici stângaci care reușesc totuși să păcălească oameni aparent educați și informați. Cine va fi următoarea victimă și cât de elaborată va fi următoarea înșelătorie?