BackPackYourLife mobilizează românii la vot pe străzile Bucureștiului într-o campanie civică

Într-o perioadă crucială pentru viitorul României, BackPackYourLife a luat o inițiativă civică remarcabilă, ieșind pe străzile Bucureștiului pentru a încuraja oamenii să își exercite dreptul la vot pe 18 mai. Motivația lor este clară și puternică: “Nu avem alegeri, avem referendum”, subliniind importanța acestui moment electoral pentru direcția țării. Vloggerul menționează că a fost inspirat de un prieten care a făcut un clip similar care a devenit viral și îi îndeamnă și pe alți creatori de conținut să folosească platformele lor pentru a mobiliza electoratul român, fără a le spune neapărat cu cine să voteze.

Interacțiunile cu bucureștenii surprind perfect polarizarea societății românești actuale. De la susținători înfocați ai lui George Simion și AUR, care văd în aceștia “ultima speranță” pentru a schimba lucrurile în România, până la susținătorii direcției pro-europene reprezentată de Nicușor Dan, dialogurile dezvăluie frustrările, dezamăgirile și aspirațiile oamenilor. “Am votat cu Nicușor Dan pentru că efectiv cred în el și am mers și am pus ștampila cu toată convingerea”, mărturisește un trecător, în timp ce alții afirmă cu convingere că “doar Simion poate să întoarcă lucrurile pe făgașul care trebuie”.

Ceea ce impresionează este onestitatea cu care oamenii își exprimă nemulțumirile legate de sistemul politic. O doamnă în vârstă vorbește despre fiul ei cu 12 clase și bacalaureat care lucrează în construcții pentru că nu și-a permis facultatea, în timp ce “alții sunt președinți cu patru clase”. Aceeași doamnă explică atracția pentru mesajul suveranist: “N-avem încredere în oameni. Nu mai avem”. Pentru mulți, votul pentru schimbare vine dintr-o disperare profundă, din senzația că “trebuie să votăm altceva” după “35 de ani de dezamăgire”.

BackPackYourLife nu se limitează doar la dialog politic, ci arată și compasiune umană. Într-un moment emoționant, oferă ajutor financiar unei doamne în vârstă de 70 de ani care vindea flori pe stradă. “Mă gândesc și eu la bunicii mei, din păcate nu mai sunt în viață, și mă gândesc că mi-ar fi plăcut să știu că stau și ei acasă liniștiți, că nu trebuie să stea în frig, în ploaie”, explică vloggerul, demonstrând că dincolo de diferențele politice, empatia rămâne valoarea fundamentală.

Deși se declară neutru în abordare, Cătălin își dezvăluie indirect preferința pro-europeană, menționând că “în principiu, dacă reușești să convingi un indecis să iasă la vot, indecisul în principiu iese și votează calea pro-europeană și asta cred că e important”. Un alt aspect interesant este modul în care campania stradală devine o oglindă socială, arătând diviziunea profundă din societatea românească, unde susținătorii celor două tabere par să vorbească limbi diferite, deși împărtășesc aceleași frustrări legate de sărăcie, corupție și lipsa oportunităților.

Între “doamna care votează cu Simion pentru că a ajutat sate nevoiașe” și tânărul care “a pus ștampila pe Nicușor Dan cu toată convingerea”, între nostalgicii perioadei comuniste care spun că “era mai bine pe timpul lui Ceaușescu” și susținătorii integrării europene care cred că “Europa e cel mai important și cel mai bun lucru care ni se poate întâmpla”, se află o Românie în căutarea identității sale. Și poate că adevărata miză a alegerilor nu este doar cine va conduce țara, ci ce fel de poveste vom alege să ne spunem despre noi înșine în următorii ani.